Vacature: Artistiek Leider LOD

 

Vacature voor Artistiek Leider 100% bij LOD muziektheater

LOD is een huis van kunstenaars van verschillende generaties en ontwikkelt samen met hen een omvangrijk en vernieuwend hedendaags muziektheateroeuvre. 

LOD produceert op een structurele manier artistieke trajecten van artists-in-residence (componisten en regisseurs) en zet daartoe haar opgebouwde artistieke, productionele en organisatorische expertise en netwerk in. Daarnaast ondersteunt LOD ontwikkelingstrajecten van kunstenaars die nieuw zijn in het hedendaagse muziektheater- en operaveld, zoals de jaarlijkse Bijloke Summer Academy. LOD werkt vanuit een stevige verankering in het podiumkunstenlandschap, zowel in Vlaanderen als internationaal. Daarnaast zet LOD in op presentatie van (eigen) werk via een aantal platforms die ze (mede) heeft geïnitieerd, zoals de eigen LODstudio en het Bijloke Wonderland festival in thuisbasis Gent.

 

Wij zijn op zoek naar

1.     Inspirerende toekomstdenker voor muziektheater

Je bent de drijvende kracht om LOD verder te ontwikkelen als toonaangevend huis voor muziektheater.

  • Je creëert een toekomstbeeld waarin LOD niet alleen verder bouwt op haar rijke verleden, maar ook nieuwe deuren opent die nog niet bestaan. In lijn met het huidige beleidsplan stuur je de komende jaren de artistieke koers en zet je de lijnen uit voor de volgende beleidsperiode (2028-2032).
  • Je brengt een vooruitstrevende artistieke visie die de fundamenten van muziektheater durft bevragen en doorbreekt daarbij de grenzen van muziek, compositie en theater.
    Je koestert en versterkt de positie van LOD binnen het lokale, nationale en internationale muziektheaterlandschap.
  • Je bent eindverantwoordelijk voor het toekomstige artistieke beleid en de keuzes die hierin gemaakt worden, waarbij je de kwaliteit van het geheel bewaakt en de strategie rond productie en ontwikkeling coherent verder uitbouwt. Je werkt nauw samen met de zakelijk leider om een beleid te ontwikkelen dat zowel artistiek, zakelijk als organisatorisch onderbouwd is.
     

2.     Matchmaker en netwerker over disciplines heen

Je neemt een sleutelrol op in het samenbrengen van diverse talenten en disciplines binnen en buiten de muziek- en theaterwereld.

  • Je creëert artistieke coalities die verrijken, versterken en inspireren, en je zorgt voor een goede afstemming en positionering met andere spelers binnen het muziektheaterlandschap.
  • Je hebt een transversale blik die verder gaat dan muziek en theater, en brengt kunstenaars samen in vernieuwende samenwerkingen. Je houdt je ogen en oren open voor uiteenlopende vormen, van klassieke operahuizen tot urban muziekstijlen, voor het werk van nieuwe componisten, theatermakers en muzikanten.
  • Je hebt voelsprieten voor diversiteit en bent in staat om werelden op een inspirerende manier samen te brengen in de studio van LOD.
     

3. Artistieke ontwikkelaar van praktijken en projecten

Je biedt inhoudelijk-strategische ondersteuning voor de ontwikkeling en spreiding van artistieke praktijken en projecten.

  • Als artistieke ontwikkelaar denk je mee met makers vanuit hun eigen artistieke praktijk en creëer je vanuit LOD de juiste ondersteuningscontext.
  • Voor de realisatie van nieuwe projecten zet jij je ervaring in met het inhoudelijk opzetten en begeleiden van creatieprocessen binnen de podiumkunsten.
  • Samen met de zakelijk leider ontwikkel je strategische kaders voor praktijkontwikkeling en nieuwe creaties, met oog voor financieringsmodellen, nieuwe spreidingsvormen en doorstroommogelijkheden. Als artistiek ontwikkelaar voelt het natuurlijk om vanuit een kunstenaarsperspectief te denken, maar heb je ook oog voor de toeschouwer.
     

4. Verbindende leider voor artiesten en team

Je bent niet alleen verantwoordelijk voor de artistieke koers van LOD, maar draagt samen met de zakelijk leider ook zorg voor het welzijn van de artiesten, medewerkers, het bestuur en LOD als organisatie.

  • In een model van duaal leiderschap met de zakelijk leider zorg je voor een duidelijke, transparante en inspirerende samenwerking die de organisatie als geheel versterkt.
  • Je zet in op de collectieve energie van het team en draagt de missie en waarden van LOD met enthousiasme uit.
  • Je biedt richting en perspectief aan de organisatie op lange termijn en draagt actief bij aan een omgeving waar artiesten en medewerkers zich geïnspireerd en thuis voelen.
  • Je bent communicatief en betrokken bij het team. Je betrekt hen in de plannen en geeft verantwoordelijkheid, gebaseerd op wederzijds vertrouwen en gedeeld eigenaarschap.
     

Wie ben jij?

  • Jij bent een trendspotter en pionier in muziektheater én daarbuiten. Je volgt nieuwe ontwikkelingen op de voet, binnen én buiten de muziektheaterwereld, en brengt frisse ideeën mee die het artistieke landschap verrijken.
  • Je denkt strategisch en hebt een scherp oog voor de lange termijn. Met jouw ervaring in visie- en strategieontwikkeling weet je hoe je een duidelijke koers uitzet en tegelijkertijd flexibel inspeelt op veranderende omstandigheden.
  • Inspireren en overtuigen zijn jouw tweede natuur. Je brengt jouw ideeën niet alleen helder over, maar weet ze ook inspirerend neer te schrijven. Je weet anderen te motiveren, of je nu spreekt met kunstenaars, teamleden, subsidiënten of beleidsmakers. Je communiceert krachtig en hebt een hands-on mentaliteit.
  • Je straalt de missie en waarden van LOD uit in al jouw werk. Je bent gepassioneerd door onze artistieke visie en brengt die enthousiast over in de dagelijkse praktijk.
  • Je bent een bruggenbouwer en cultiveert sterke professionele relaties binnen én buiten de kunstwereld.Jouw netwerkvaardigheden helpen je om duurzame connecties op te bouwen, zowel met professionele partners als met diverse belanghebbenden.
  • Je kent het creatieve proces van binnenuit. Of het nu gaat om het begeleiden van creatieprocessen of het uitzetten van tournees, jij weet wat er nodig is om artistieke producties tot een succes te maken. Dit zowel artist-driven als vanuit een publieksperspectief.
  • Je schept de ideale kaders voor artistieke ontwikkeling. Met jouw expertise zorg je voor de juiste voorwaarden waarin kunstenaars kunnen excelleren en nieuwe producties kunnen floreren.
  • Je deelt de eindverantwoordelijkheid en werkt vanuit een duaal leiderschap. Samen met de zakelijk leider geef je leiding aan de organisatie, met een gedeelde focus op zowel artistieke als zakelijke doelstellingen.
  • Je bent een inspirerende communicator en een teamspeler. Je betrekt het team bij nieuwe plannen en zorgt voor een open dialoog, zowel intern als met het publiek.
  • Je bent ondernemend en weet hoe je netwerken moet benutten. Met een breed (inter)nationaal netwerk draag je bij aan de zichtbaarheid van LOD en verbind je onze organisatie met nieuwe kansen.
  • Je draagt zorg voor het welzijn van artiesten en medewerkers. Je weet hoe belangrijk het is om een ondersteunende werkomgeving te creëren en weet hoe je daar als leidinggevende toe bijdraagt.
  • Je communiceert vloeiend in meerdere talen. Je beheerst ten minste één van deze talen: Nederlands, Engels of Frans, wat je helpt om effectief te communiceren in een internationale context.
  • Je omarmt Gent als jouw thuisbasis. Je bent bereid om tijd door te brengen in Gent, de standplaats van LOD, en draagt zo bij aan de lokale culturele dynamiek.
     

Aanbod

We bieden een competitief loon in lijn met de gehanteerde normen binnen de sector van de podiumkunsten. 

  
Solliciteren 

Solliciteren kan door ons via vacature@lod.be een CV en motivatie te bezorgen tegen ten laatste zondag 17 november 2024 om 12u. Met vragen over deze functie kan je terecht bij Kathleen Treier, zakelijk leider, te bereiken via kathleen@lod.be of +32 474 57 17 18.

 

Procedure

Een professionele leescommissie leest jouw CV en motivatie. Als  je geselecteerd wordt, brengen we je op de hoogte van de selectieprocedure. Deze vindt plaats in november en december 2024.

 

LOD muziektheater VZW is een organisatie die belang hecht aan diversiteit. De selecties gebeuren op grond van competenties ongeacht origine, leeftijd en geslacht.